Kensworth Barn, Whipsnade

Conversions & Alterations

This scheme follows on from the conversion of a recently refurbished barn structure into an additional habitable living space. The essence and character of the traditional agricultural building has been retained in the double height open plan nature of the barn.

Our modifications include the relocation of the large existing opening on the internal courtyard elevation to the rear garden elevation to take advantage of the open countryside views and improve privacy. The scale and proportions of the opening have been designed to remain consistent with the existing agricultural character of traditional farm buildings which are generic to the locality. All other openings to the barn have been kept to a minimum and reflect the scale, proportion and materiality of existing openings.

The feature double height space is accentuated through the use of a carefully considered lighting scheme and high quality tactile finishes, in conjunction with the large format glazed openings.

The upper mezzanine, full height feature fireplace and change in levels creates a clever delineation of use and arrangement of spaces.

1125NHM_030
1125NHM_026
1125NHM_001
1125NHM_002
1125NHM_027
1125NHM_003
1125NHM_004
1125NHM_005
1125NHM_006
1125NHM_007
1125NHM_008
1125NHM_011
1125NHM_028
1125NHM_025
1125NHM_035

Related Projects: