The Long Barn Studio, Bedfordshire

Commercial Offices

Set down in a stretching landscape our studio, is materially subtle – muted, its form rooted in simplicity – emblematic of modern design, is a controlled gesture, gently resting in the countryside, forming an expression of our ideology.

The studio’s building strategy is based on an elegant rectangle (a form harmonious with the existing linear adjacent barn) of predominantly glazed elevations capped and enclosed at each end by larch timber clad ‘book ends’. Cor-ten detailing further enhances the sense of place, reflecting the old, discarded agricultural machinery and steelwork of the barn.

Accommodation comprises of a reception and seating area for clients, a kitchen, storage, studio space, WC’s, meeting rooms and a library and services pod – a continuous expanse of space defined by volumes of Wenge pods containing the ancillary elements of the programme.

Frameless, 3.2m high glazed panels, embellished with a slight green tint to reflect the seasons of the landscape, afford panoramic views of the peaceful landscape and provide a comfortable and inspiring environment for the practices’ 7 members of staff. These glazed facades are punctured by timber clad pods – within which dedicated functions subsist – whose floating appearance evinces a gentle tension through the contrasting properties of solidity and levity.

The timber clad boxes are utilised more on the southern elevation to protect the building from overheating; whilst high levels of insulation ensure the building far exceeds building regulation requirements on heat loss. Employing a wind turbine, rainwater harvesting, eco paint, low energy central controlled lighting and underfloor heating, a central vacuum and air control systems, the studio, central to our aims, consciously approaches contemporary issues of sustainability.

Awards:
RIBA National Award 2009
CPRE (Campaign for the Rural protection of England) Regional- Best Commercial Project 2009
Design Week Awards – Best Commercial Project 2009
Creative East Awards – Best Workspace Environment 2009
LABC (Local Authority Building Control) Regional- Best Commercial Project under £1million 2009
RIBA East- Spirit of Ingenuity- Best Commercial Project 2008
Bedfordshire Association of Architects- Best Commercial Project 2008
International Property Awards 2011 – Office Architecture

The Long Barn, Limbersey Lane, Frazer-4 copy
The Long Barn, Limbersey Lane, Frazer-1 copy
The Long Barn_Portrait_The Modern House (4) copy
The Long Barn and Studio, Maulden, Bedfordshire (36) copy
The Long Barn and Studio, Maulden, Bedfordshire (35) copy
The Long Barn and Studio, Maulden, Bedfordshire (34) copy
The Long Barn and Studio, Maulden, Bedfordshire (33) copy
The Long Barn and Studio, Maulden, Bedfordshire (32) copy
The Long Barn and Studio, Maulden, Bedfordshire (31) copy
The Long Barn and Studio, Maulden, Bedfordshire (30) copy
The Long Barn and Studio, Maulden, Bedfordshire (29) copy
The Long Barn and Studio, Maulden, Bedfordshire (28) copy
The Long Barn and Studio, Maulden, Bedfordshire (27) copy
The Long Barn and Studio, Maulden, Bedfordshire (26) copy
The Long Barn and Studio, Maulden, Bedfordshire (25) copy
solar outside long barn copy
Nicolas Tye
plan and site plan .mcd
plan and site plan .mcd
plan and site plan .mcd
1128PBM_030 copy
1128PBM_029 copy
1128PBM_028 copy
1128PBM_027 copy
1128PBM_026 copy
1128PBM_025 copy
1128PBM_024 copy
1128PBM_023 copy
1128PBM_022 copy
1128PBM_021 copy
1128PBM_020 copy
1128PBM_019 copy
1128PBM_018 copy
1128PBM_017 copy
1128PBM_016 copy
1128PBM_015 copy
1128PBM_013 copy
1128PBM_011 copy
1128PBM_010 copy
1128PBM_008 copy
1128PBM_005 copy
1128PBM_004 copy
1128PBM_003 copy
1128PBM_002 copy
1128PBM_001 copy
1128NHM2_030 copy
1128NHM2_029 copy
1128NHM2_028 copy
1128NHM2_027 copy
1128NHM2_026 copy
1128NHM2_025 copy
1128NHM2_024 copy
1128NHM2_023 copy
1128NHM2_022 copy
1128NHM2_021 copy
1128NHM2_020 copy
1128NHM2_019 copy
1128NHM2_018 copy
1128NHM2_017 copy
1128NHM2_014 copy
1128NHM2_010 copy
1128NHM2_009 copy
1128NHM2_008 copy
1128NHM2_007 copy
1128NHM2_004 copy
1128NHM2_001 copy
1128NHM1_037 copy
1128NHM1_036 copy
1128NHM1_035 copy
1128NHM1_030 copy
1128NHM1_029 copy
1128NHM1_028 copy
1128NHM1_027 copy
1128NHM1_020 copy
1128NHM1_019 copy
1128NHM1_018 copy
1128NHM1_016 copy
1128NHM1_015 copy
1128NHM1_014 copy
1128NHM1_013 copy
1128NHM1_012 copy
1128NHM1_010 copy
1128NHM1_009 copy
1128NHM1_008 copy
1128NHM1_007 copy
1128NHM1_005 copy
1128NHM1_004 copy
_P9A6489 copy
_P9A6450 copy
_P9A6441 copy
_P9A6279 copy
_P9A6182 copy
_P9A6162 copy
_P9A6119 copy
_P9A6014 copy
_P9A5998 copy
1128NHM1_036
1128NHM2_004
1128NHM2_007
1128NHM2_008
1128NHM2_009
1128NHM2_026
1128NHM2_027
1128PBM_011

Related Projects: